Сирия Африн
Сирия Африн / БГНЕС
Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Хабертюрк.

Навлизането в Африн става ден след като Турция нанесе въздушни удари в региона срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/.

Йълдъръм съобщи, че операцията, наречена "Маслинова клонка", ще се осъществи в четири етапа и че с нея Турция цели да създаде 30-километрова "зона за сигурност" в Северна Сирия, посочва ТАСС, позовавайки се на турския в. "Миллиет".

Турция започна операция в района на Африн в Сирия, потвърди Ердоган

Освен това Йълдъръм каза, че в резултат на операция "Маслинова клонка" ще бъдат унищожени всички "терористични организации". Той добави, че преди началото на операцията са били извършени "всички дипломатически преговори".

Сирия Африн
БГНЕС

Турският премиер заяви, че Русия няма възражения срещу операцията в Африн, а Турция работи за успокояване на безпокойството на Иран и "поддържа контакти с Дамаск при посредничеството на Москва и Техеран", съобщи телевизия НТВ.

Според Хабертюрк турската армия е навлязла 3,5 километра в територията на Африн и е прочистила миниран район там. По думите на премиера, операцията е започнала в 11.05 часа местно време и засега няма ранени при операцията турски войници.

Турските въоръжени сили ще напуснат Африн след края на операцията

Турската армия потвърди началото на сухопътната операция в района на Африн, посочва Ройтерс.

Сирия Африн
БГНЕС

Говорител на СЗН отрече твърденията, че турските сили са навлезли в Африн и заяви, че те са се опитали да прекосят границата, но са били изтласкани след ожесточени сражения.
БТА