/ Istock
Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел, като се позовава на "вероятния риск от геноцид в Газа", предаде АФП.

Ако проекторезолюцията бъде приета, това ще бъде първият случай, в който най-висшият правозащитен орган на ООН ще заеме позиция по отношение на войната, която се води в Газа.

Текстът осъжда "използването от Израел на взривни оръжия с широкообхватно действие в населените райони на Ивицата Газа“ и изисква от Израел "да спазва правната си отговорност за предотвратяване на геноцид".

Текстът беше представен от Пакистан от името на 55 от 56-те държави - членки на ООН в Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) - изключение прави Албания.

Съавтори на проекторезолюцията са също Боливия, Куба и палестинската мисия в Женева.

5 април е последният ден от настоящата сесия на Съвета.

В проекта от 8 страници се изисква Израел да прекрати окупацията на палестинската територия и незабавно да отмени "незаконната блокада" на Ивицата Газа и всички други форми на "колективно наказание".

Той призовава държавите да спрат продажбата или трансфера на оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване за Израел, като се позовава на "правдоподобен риск от геноцид в Газа".

Проектът "осъжда използването от Израел на взривни оръжия с широкообхватно действие в населените места в Газа" и изразява сериозна загриженост от въздействието на взривните оръжия върху болниците, училищата, водата, електричеството и подслона в Газа.

Той също така "осъжда използването на гладуването на цивилни граждани като метод за водене на война".

Проекторезолюцията също така призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа и "осъжда израелските действия, които могат да се равняват на етническо прочистване", като призовава всички държави да предотвратят насилственото прехвърляне на палестинци в рамките на Ивицата Газа.

В Съвета по правата на човека членуват 47 държави - сред тях 18 държави, които внесоха проекторезолюцията.

За категорично мнозинство са необходими 24 гласа, но резолюциите могат да бъдат приети и с по-малко гласове поради въздържане.

Израел отдавна обвинява Съвета по правата на човека, че е предубеден към него.

Най-кръвопролитната война в Газа избухна с нападението на "Хамас" на 7 октомври, в резултат на което в Израел загинаха около 1160 души, предимно цивилни граждани, по данни на Израел.

По данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" Ивица Газа в резултат на ответната кампания на Израел са загинали най-малко 32 916 души, предимно жени и деца. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС