/ БГНЕС
„Израелският удар срещу хуманитарни работници в Газа, при който загина полски гражданин, влоши отношенията между Израел и Полша“.
Това заяви полският премиер Доналд Туск, предаде АФП.

Директно обръщайки се към израелския си колега Бенямин Нетаняху и към израелския пратеник във Варшава, Туск написа в социалната мрежа X:

"Днес вие поставяте тази солидарност на изпитание".

"Трагичното нападение срещу доброволци и вашата реакция пораждат разбираем гняв", добави главата на полското правителство.
 
При удара загинаха седем хуманитарни работници в Газа, сред които австралийски, британски, палестински, полски и американско-канадски служители, след като служителите току-що бяха разтоварили хуманитарна хранителна помощ в разкъсвания от войната анклав.
Началникът на отбраната на Израел заяви в сряда, че ударът е бил "сериозна грешка".

Полският външен министър Радослав Сикорски предупреди, че инцидентът вероятно ще засили антисемитизма в Полша, и призова Израел да се "извини и да изплати обезщетение на семействата на жертвите".

"Ако е вярно, че конвоят е бил умишлено нападнат, защото се е предполагало, че в него има терорист, и че поради това са били пожертвани цивилни животи, не познавам нито една политическа система, в която това би било оправдано", каза полският първи дипломат.

"Очевидно е, че нещо не е наред с правилата за използване на оръжия от израелската армия. Не можете да омаловажавате този въпрос, като казвате, че тези неща се случват по време на война, както каза Нетаняху вчера", добави той.

Нападението беше широко осъдено, като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел "не е направил достатъчно, за да защити хуманитарните работници", а генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече удара "безсъвестен".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС