ООН ще иска обяснение от владетеля на Дубай за съдбата на дъщеря му. Това обявиха от службата на Върховния комисар за правата на човека. Принцеса Латифа твърди, че е затворничка на баща си и основните ѝ човешки и граждански права са нарушени.

Освен владетел на Дубай, шейх Мохамед ал-Мактум е вицепрезидент на Обединените арабски емирства. ООН каза, че ще поиска от Емирствата обяснение къде е дъщеря му и дали човешките ѝ права са нарушени. Вчера Би Би Си публикува таен запис, който принцесата е изпратила. В него тя твърди, че хора на баща ѝ я държат против волята ѝ във вила, превърната в затвор.

„Заложничка съм в тази вила. Прозорците са с решетки, не могат да се отварят. В изолация съм. Нямам достъп до лекар. Нито са ме съдили, нито има някакви обвинения срещу мен”, обясни принцеса Латифа.

Британското правителство също реагира на данните, изнесени от обществената медия. Лондон казва, че ще следи внимателно какво отговарят Емирствата на запитванията на ООН.

„От човешка гледна точка, всеки, който е гледал този запис, би изпитал загриженост. Смятам, че правилният механизъм е да се действа през ООН. Знам, че той вече е задействан. Подкрепяме това и ще наблюдаваме какъв е резултатът”, каза министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб.

Принцеса Латифа опита да избяга от баща си и през 2018-а. Тя и тогава твърдеше, че не ѝ се позволяват елементарни неща, като пътувания или образование. С помощта на приятели тя стигна до Оман и отплава с яхта. Но скоро след това командоси превзеха плавателния съд в открито море и принцесата беше върната на баща ѝ.
NOVA