Кийт Флинт
Кийт Флинт / БГНЕС
Вокалистът на Prodigy Кийт Флинт се е самоубил
100877
Вокалистът на Prodigy Кийт Флинт се е самоубил
  • Вокалистът на Prodigy Кийт Флинт се е самоубил
На 49-годишна възраст почина фронтменът на Prodigy Кийт Флинт. Музикантът е открит мъртъв в дома си в графство Есекс в югоизточната част на Англия тази сутрин. Колегата му Лиъм Хаулет потвърди новината и съобщи, че става въпрос за самоубийство.

Почина вокалистът нa The Prodigy Кийт Флинт
 
„Новината съответства на действителността. Не мога да повярвам, че го изричам, но нашият брат Кийт е отнел живота си през уикенда. Аз съм шокиран и дяволски съкрушен, сърцето ми е разбито. Почивай в мир, твоят брат Лиъм“, написа Хаулет под снимката на Флинт в социалните мрежи.
 

Със своя пиърсинг, пънкарска прическа и втренчен поглед Кийт Флинт се превърна в една от най-иконичните музикални фигури на Острова през 90-те, а в последните над 25 години всеки нов албум на Prodigy неизменно оглавява класациите в Англия.
 
Първоначално Кийт Флинт се присъединява към групата като танцьор, а впоследствие става един от двамата й вокали. В началото на 90-те „Продиджи” изпълзяват от ъндърграунд сцената с непознатия си стил, в който обединяват хардкор, брейкбийт, пънк и рейв в някаква непозната нова ядосана и енергична форма на поп. Първият им сингъл Charly е зле приет от критиците, които го наричат „детски рейв”, тъй като парчето обединява реплики от анимационен филм с денс и хардкор мотиви.
 

През 94-та обаче Prodigy издават прословутия си албум Music for the Jilted Generation. Албумът оглавява класациите в Англия, а за него критиците казват, че с комплексния си и мощен звук е изкарал денс музиката на стадиона и й е докарал провокативността на рокендрола. В интервю за „The Guardian’ през 2015-а Флинт разказва:
 
„Искаха от нас да сме опасни, искаха от нас да сме завладяващи, защото бяхме точно такива - опасни и завладяващи! Днес обаче няма никой, който да иска да е опасен. Затова и на хората им се пъхат насила в устата комерсиални еднакви записи, които просто са безопасни, безопасни и пак безопасни.”

Кийт Флинт
БГНЕС

Оттогава до днес групата никога не изневерява на себе си и не спира да експериментира, като всеки нов албум винаги застава начело в класациите на Острова. Последният от тях – No Tourists – излезе в края на 2018-а.
 

Флинт се утвърждава като фронтмен на бандата през 96-та с един от най-известните им сингли – Firestarter. Черно-бялото видео на песента, в което Флинт обезумява, прави гримаси и си удря главата в тунел, е забранено за излъчване от BBC, след множество оплаквания на родители, че ужасявало децата. Преди няколко години музикантът си купи и бар в Есекс, където наследството от Firestarter продължавало да го преследва:
 
„В пъба си имаме отворена камина, а над нея има буркан с 57 лири вътре, защото всеки път, когато я запаля, някой излиза с шега за Firestarter. И всеки път му казвам: „Да, да, много забавно, сега ми дължиш една лира.” Та до момента имам 57 лири, събрани за благотворителност”, казва той.
 

Въпреки че ги сочат като едни от иконите на денс сцената, в последните години членовете на групата тотално се отричат от въпросната сцена и я обявяват за мъртва:
 
„Сигурно ще прозвучи дебелашко, но „Продиджи” трябва да бъде гледана като важна за културата банда – важна поне колкото Oasis, Blur и всякакви други такива боклуци. Бритпопът не е култура по такъв начин. Не търся по-голямо уважение, нито искам да се появявам в повече ТВ програми, където да казвам: „Продиджи направиха това!”. Просто искам да кажа на хората днес, че ни смятам за важни. Когато проследиш линиите назад до Секс Пистълс и Клаш, ние лежим точно там.”
 

Новината за смъртта на Флинт бе потвърдена в официално съобщение от групата. В социалните мрежи пък много музиканти отдадоха почит на фронтмена. Сред тях бе и певицата Бевърли Найт:
 
„Продиджи бяха една от най-иновативните, безстрашни и нахакани банди, изгрявали някога на сцена, а Кийт беше самото съвършенство отпред. Изгубихме истински титан.”

Кийт Флинт
БГНЕС