Обвиняем в шпионаж ще бъде експулсиран от Канада
Обвиняем в шпионаж ще бъде експулсиран от Канада / netinfo

Федералният съд в Монреал днес реши да експулсира Пол Хемпъл, който бе обвинен от канадската прокуратура в шпионаж в полза на Русия.

Съобщението е на канадската телевизионна компания Си Би Си. Пред съда Хемпъл призна, че е използвал фалшиви документи на канадски гражданин, а всъщност е гражданин на Русия. “В съдебната зала адвокатът на подсъдимия Стивън Хендфийлд заяви, че клиентът му е съгласен да бъде експулсиран”, съобщава кореспондентът на канадския вестник “Глоуб енд Мейл”. “Клиентът ни потвърждава пред съда, че не е канадски гражданин. Господинът потвърждава, че е руснак”, казал адвокатът. Истинското име на обвиняемия не бе разкрито в съда. Бе посочено само, че е роден на 21 октомври 1961 г.

Канадската прокуратура смята Хемпъл за “нелегален разузнавач” на Службата за външно разузнаване на Русия и го обвинява в шпионаж в полза на последната. Обвинението към него бе, че актът му за раждане е фалшифициран. След признанията на обвиняемия според наблюдатели експулсирането може да стане “за броени дни”.