Обсъждат визите, търговията и тероризмът на срещата на върха ЕС-САЩ
Обсъждат визите, търговията и тероризмът на срещата на върха ЕС-САЩ / netinfo

Европейският съюз ще окаже натиск върху САЩ да премахнат визовите ограничения за още страни от блока на срещата на върха ЕС-САЩ на 10 юни в Словения, предаде АП, като се позова на европейски служители. Други въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата на 10 юни в Любляна, са иранската ядрена програма, ново глобално търговско споразумение, тероризма и безопасността на храните, каза словенският министър на външните работи Димитрий Рупел.

Премиерът на Словения Янез Янша, председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Дурау Барозу и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана ще участват в срещата. САЩ ще бъдат представлявани от президента Джордж Буш и държавния секретар Кондолиза Райс.

ЕС настоява Вашингтон да включи всички страни членки в програмата, която ще позволи на всички граждани на блока да пътуват безвизово до САЩ. Гърция и повечето нови членки от Източна Европа са изключени от програмата, което означава, че гражданите им трябва да кандидатстват за визи в американските посолства и консулства преди пътуване, без да има гаранции, че ще ги получат. Някои от тези страни сключиха двустранни споразумения със САЩ за безвизово пътуване. Това накара ЕК да засили действията си за намиране на единен европейски подход заради опасения, че Вашингтон може да използва преговорите с индивидуални страни, за да се сдобие с информация, която може да е в нарушение на европейските правила за неприкосновеност.