/ iStock/Getty Images
Над 8000 жители на Гьотинген напуснаха домовете си вчера, за да могат сапьори да обезвредят четири бомби от Втората световна война в центъра на града, предаде ДПА.

Евакуацията приключи още преди обед, но операцията по обезвреждането продължи през целия ден. Установено бе, че четирите бомби са 10-тонни с взриватели със забавено действие, пуснати от американските сили. Сапьорите успешно извършиха контролирана детонация, съобщиха градските власти късно снощи и предупредиха, че заповедта за евакуация ще бъде отменена едва след като всички сгради в района бъдат проверени за щети, което може да продължи до сутринта.

Евакуираха близо 4500 души заради бомба от Втората световна война в Болцано


С малки изключения евакуацията премина по план, заяви Райнер Нолте, началник на полицията на Гьотинген. Работата се забави, понеже имаше хора, останали в забранената зона и след заповедта за евакуация. Полицаи изведоха двама от тях извън опасната зона с радиус 1 км. Властите създадоха евакуационни центрове за онези жители, които не можеха да отседнат при приятели или роднини. Там са настанени около 260 души. Коронавирусните ограничения временно бяха отменени заради специалната ситуация. Градската полиция използва дронове, за да провери дали са останали хора в забранената зона. Централната жп гара, която се намира на основна линия между Северна и Южна Германия, беше затворена и влаковете бяха отклонявани по други маршрути. Около 1800 души бяха ангажирани на смени за организирането на евакуацията и обезвреждането.

През юни 2010 г. трима сапьори загинаха, а шест души бяха ранени, когато бомба от Втората световна война избухна в Гьотинген по време на опитите взривното устройство да бъде обезвредено.
БТА