Обама осъди тъмните маневри и агресията на Русия срещу Украйна
Обама осъди тъмните маневри и агресията на Русия срещу Украйна / снимки: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама осъди "тъмните маневри" и агресията на Русия в Украйна в реч на площада пред Кралския дворец във Варшава, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. По-рано Обама обеща на новоизбрания украински президент Петро Порошенко дългосрочната подкрепа на САЩ.

"Ние сме единни, защото вярваме, че хората и народите имат правото да определят собствената си съдба - и това включва хората в Украйна", подчерта Обама.

"Нашите свободни нации ще останат единни, за да може нови руски провокации да означават само по-голяма изолация и по-скъпа цена за Русия", заяви президентът на САЩ. "Защото след като изразходвахме толкова кръв и средства, за да обединим Европа, отказваме да позволим на тъмните тактики на 20-и век да определят 21-и век", добави той.

Обама осъди "тъмните маневри" и агресията на Русия срещу Украйна
netinfo
"Ние никога няма да приемем окупацията на Крим от Русия, нито нарушенията на суверенитета на Украйна", заяви американският президент. Той подчерта пред множеството, изпълнило площада пред Кралския дворец - символ на полската независимост, че свободата на Европа не е гарантирана, съобщава АФП.

Обама потвърди също ангажиментите на САЩ към съюзниците от НАТО и изрази солидарност с източноевропейските страни след руската намеса в Украйна, предаде Ройтерс. "Като съюзници имаме официално задължение - обвързващо ни договорно задължение - да защитаваме вашата териториална цялост. И ще го направим", каза той, говорейки иззад бронирано стъкло.

Обама осъди "тъмните маневри" и агресията на Русия срещу Украйна
netinfo

Източник: БТА