Обама обяви три номинации за постове в Държавния департамент
Обама обяви три номинации за постове в Държавния департамент / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама обяви три номинации за постове в Държавния департамент, предаде АФП. Предложенията му трябва да бъдат одобрени от Сената.

 

Бившата служителка в администрацията на Бил Клинтън Мелан Вервиър е избрана да стане посланик по проблемите на жените по света. Тя е била шеф на кабинета на Хилари Клинтън в Белия дом, когато сегашният държавен секретар е била първа дама на САЩ.

 

Вервиър е съоснователка и председател на „Вайтъл войсис глоубъл партнършип” - неправителствена организация, която насърчава издигането на жени на отговорни постове в развиващите се страни.

 

Тази номинация "е безпрецедентна и свидетелства какво значение имат за президента и администрацията му въпросите, свързани с жените по света. Тези жени са пионери в икономическия, социален и политически напредък в страните си", се казва в изявление на Белия дом.

 

Обама номинира още Фил Гордън за заместник-държавен секретар за Европа и Азия и Естър Бримър за заместник-държавен секретар по международните въпроси.

 

Фил Гордън е бил директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност при управлението на Бил Клинтън. Естър Бримър е експерт по въпроси на международната сигурност.