Ню Йорк таймс: САЩ планират голяма оръжейна продажба за Саудитска Арабия
Ню Йорк таймс: САЩ планират голяма оръжейна продажба за Саудитска Арабия / netinfo

Правителството на президента на САЩ Джордж Буш се подготвя да поиска одобрението на Конгреса за продажби на оръжие на стойност 20 милиарда долара пред следващите десет години на Саудитска Арабия и нейните съседи, пише днес в. "Ню Йорк таймс".

На фона на упреците от някои американски представители, че саудитското правителство не прави достатъчно, за да помогне на ситуацията в Ирак, предложението да се продадат модерни оръжия на Саудитска Арабия е предизвикало безпокойство в Израел, сочи всекидневникът. Пакетът от евентуалната сделка включва съвременни бомби със сателитно управление, модернизиране на саудитските бойни самолети и нови военноморски съдове.

Високопоставени служители, сред които и служители от Държавния департамент и Пентагона, очертали условията на сделката пред вестника и казали, че според тях правителството на Буш е преодоляло израелските тревоги. Това е станало отчасти чрез предложение към Израел за над 30 милиарда военни помощи през следващото десетилетие, което е значително увеличение в сравнение с последните подобни помощи.

Правителството във Вашингтон обаче остава загрижено, че плановете могат да срещнат опозиция от критиците на Саудитска Арабия в Конгреса, който предстои да бъде уведомен официално за сделката тази есен, пише "Ню Йорк таймс".

Държавният департамент и Пентагонът не са направили коментар по повод съобщението във вестника.

Според печатната медиа правителството на САЩ цели с проекта си да насърчи въоръжените сили на страните от Персийския залив да балансират нарастващата мощ на Иран в региона и същевременно да демонстрира ангажираността на Вашингтон към арабските му съюзници.

Държавният секретар Кондолиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс все още възнамеряват да използват съвместната си визита в Саудитска Арабия следващата седмица, за да окажат натиск върху кралството да помогне на правителството в Ирак, добавя вестникът.

Освен на Саудитска Арабия Вашингтон обмисля да предостави екипировка и оръжия също на Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман и Обединените арабски емирства, пише "Ню Йорк таймс".