„Ню Йорк таймс: нови разкрития за следене на американски граждани
„Ню Йорк таймс: нови разкрития за следене на американски граждани / снимка: sxc.hu

Вестник "Ню Йорк таймс" съобщава, че почти три години Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е записвала сведения, събирани, за да се създаде представа за социалните контакти на някои американски граждани, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вестникът пише, че проследяването на социалните контакти позволява на правителството да идентифицира партньорите на някои американци, да определя къде те се намират в даден момент, с кого пътуват и друга лична информация. Изданието се позовава на документи, предоставени от бившия подизпълнител на НСА Едуард Сноудън.

Агенцията започнала да позволява да се прави анализ на телефонни обаждания и на данни за имейлите през ноември 2010 г., когато в агенцията били премахнати ограниченията върху подобни практики. Вестникът пише, че целта била да се проучат някои професионални и бизнес организации за нуждите на разузнаването в чужбина.

Данните, предоставени от Сноудън, показват, че АНС е в състояние да допълва данните, които получава от проследяване на комуникациите, с данни от публични, търговски или други източници, включително с банкови кодове, застрахователна информация, избирателни списъци, информация от джипиеси, регистри на имоти и неуточнена данъчна на информация.