Няма сериозни нарушения при допитването в Крим, уверяват наблюдателите
Няма сериозни нарушения при допитването в Крим, уверяват наблюдателите / снимка: Guliver/Getty Images
Няма сериозни нарушения при допитването в Крим, уверяват наблюдателите
71103
Няма сериозни нарушения при допитването в Крим, уверяват наблюдателите
Няма сериозни нарушения при допитването в Крим, уверяват наблюдателите
  • Няма сериозни нарушения при допитването в Крим, уверяват наблюдателите
  • Няма сериозни нарушения при допитването в Крим, уверяват наблюдателите

Наблюдателният съвет на кримските избори не е регистрирал нито един случай на сериозно нарушение по време на референдума. Това съобщи пред Дарик Иван Абажер, ръководител на групата наблюдатели и председател на дружество „Паисий Хилендарски" в град Симферопол. Той коментира, че постъпилите сигнали за нарушения са несъществени - в някои секции влизали по двама в стаичката за гласуване, но това не можело да повлие върху общите резултати. Западът повтори, че не признава легитимността на референдума, а Русия приветства връщането на Крим към Руската федерация.

Близо 1300 души са се включили в референдума за наблюдение на изборния процес, съобщи Иван Абажер. По думите му референдумът е минал спокойно, без никакви нарушения, а всички участвали в допитването са демонстрирали въодушевление. Не е имало провокации и измами, допълни Абажер. Той е категоричен, че регистрираните нарушения не могат да повлияят на волеизявлението на хората в Крим. На въпрос на Дарик дали е истина, че бюлетините не са били прегъвани, а са пускани в прозрачните урни така, че е можело да се види какъв е вотът, Абаджер, призна, че това е било така, но по думите му тук не става дума за избори и няма предписание дали бюлетината да бъде открита или закрита, а и това това няма ефект за вота.

При обработката на 100% от протоколите на референдума в Крим, 96,6 процента от далите вота си искат Крим да влезе в Руската федерация. Това съобщи председателят на комисията на кримския парламент по организиране на референдума Михаил Малишев, цитиран от руският сайт Новая газета.

Парламентът в Симферопол вече одобри решението за влизане в Руската федерация. Днес група депутати заминават за Москва, за да представят решението на руската Дума, която трябва да одобри пакет от закони за присъединяването. Утре се очаква президентът Владимир Путин да излезе с обръщение към федеративния руски парламент.

Руските медии вече съобщиха, че ако Крим бъде присъединен, ще приеме рублата и московското часово време.

Долната камара на руския парламент обяви, че ще приеме възможно най-бързо законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация, съобщи заместник-председателят на Думата Сергей Неверов.

След вчерашната еуфория и празненства в Крим, днес местните власти организираха пунктове за събиране на украински държавни символи, съобщи ИТАР-ТАСС. Правителството в Киев пък обяви военна мобилизация.

Междувременно външните министри на държавите членки на Европейския съюз приеха санкции срещу 21 руснаци и украинци, смятани за отговорни за противоречивия референдум за независимост в Крим,

По-рано днес австрийският министър на външните работи Себастиан Курц съобщи пред Ройтерс, че Европейският съюз ще се откаже да санкционира шефовете на големи руски енергийни компании.