Нови правила за пътниците на самолетите в САЩ
Нови правила за пътниците на самолетите в САЩ / снимка: БГНЕС
Американците, които летят за Мексико, Канада и Карибските острови, вече трябва да се съобразяват с нова наредба, която изисква от тях да носят паспортите си, за да могат да се завърнат в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Само около една четвърт от гражданите на САЩ притежават валидни паспорти. Повечето американци са свикнали да пътуват до съседните страни само с шофьорска книжка или акт за раждане. Дълго време тези документи бяха достатъчни, за да се преминат летищните проверки на път за дома.

Новите правила, изискващи паспорти, бяха приети от Конгреса през 2004 г. с цел да се подсигурят границите срещу терористи. Пътниците на международното летище в Атланта "Хартсфийлд-Джаксън" не се оплакаха от новата наредба.

Валидни заместители на паспортите ще са единствено картите "Нексус еър", използвани от някои редовни американски и канадски клиенти на авиокомпаниите, идентификационни документи като картите на служителите на американската брегова охрана и зелената карта за легално пребиваване в страната. Изключение ще се прави за служители в армията на САЩ.

Засега правилата ще се прилагат само за пътуващите по въздух. Пътуващите с морски или сухопътен транспорт ще трябва да носят паспортите си не по-рано от януари 2008 г.