Никола Саркози
Никола Саркози / снимка: БГНЕС
Никола̀ Пол Стефа̀н Саркозѝ дьо Нагѝ-Боча̀ е роден на 28 януари 1955 г. в Париж, Франция. Той е френски политик. На 6 май 2007 г. е избран за VI-я президент на петата френска република. Официално встъпва в длъжност на 16 май.

Преди избирането му за президент, Саркози е председател на партията Съюз на народно движение, бил е министър на икономиката и финансите в правителството на Жан-Пиер Рафарен и министър на вътрешните работи в правителството на Доминик дьо Вилпен.

Никола Саркози е десен политик, признат от политическите си противници за силен оратор, и най-често смятан за про-американски настроен.

За първи път е избран за депутат през 1988 г. Придобива известност през 2003 г., след като лично води преговорите за освобождаване на заложници, държани в училище в заможното парижко предградие Ньой сюр Сен, на което той е кмет. През 2003 г. е назначен за първи мандат като министър на вътрешните работи. През септември 2004 г. е назначен за министър на търговията, индустрията и финансите, при което прилага силно либерален подход в икономическите реформи, включващ приватизация на големи държавни компании, намаляване на данъците, както и обща икономическа политика известна като laissez-faire, която се състои в даване на свобода в действията на икономическите субекти.

Издигнат е за президент на 14 януари 2007 г., с гласовете на 98% от изразените вотове на управляваната от него партия (участвали в интернет-гласуването са около 69% от членовете на партията Съюз за народно движение). Кандидатурата му е известна на обществеността, неформално, най-малко от края на 2004 г.

На 18 септември 2007 г. е награден с орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги за разрешаване на казуса с българските медици във Великата социалистическа народна Либийска арабска Джамахирия и за завръщането им в Република България.“

Източник: Уикипедия