Неуспех за партията на Меркел в Северен Рейн-Вестфалия
Неуспех за партията на Меркел в Северен Рейн-Вестфалия / снимка: Reuters

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел претърпяха огромно поражение на местните избори в най-голямата провинция Северен Рейн-Вестфалия, получавайки най-ниския резултат след Втората световна война. Норберт Рьотген, на когото се гледаше като на приемник на германския канцлер, подаде оставка като регионален лидер на християндемократите.

Според екзит полс, поръчани от обществения тв канал АРД, християндемократите са подкрепени само от 26 на сто от избирателите при 35 на сто на предишните избори през 2010 г. Левоцентристката Социалдемократическа партия получава 39 на сто от гласовете - достатъчно, за да формира стабилна коалиция с Партията на зелените, която печели 12 на сто.

Двете леви партии управляваха с правителство на малцинството през последните две години начело с популярната социалдемократка Ханелоре Крафт, чиято решителна победа днес може да я направи знаменитост на национално ниво, посочва Ройтерс.

Новата Партия на пиратите, която се бори за свободен интернет, продължава своя възход на регионално равнище, влизайки в четвърти провинциален парламент, показват също резултатите от социологическите проучвания сред гласоподавателите след излизането им от избирателните секции, информира БТА.

Минути след края на гласуването Рьотген, който се домогваше до поста премиер на провинцията, прие загубата на ХДС като "лична" и обяви, че подава оставка от председателския пост. "Мъчително е и много болезнено", сподели 46-годишният лидер пред привърженици в Дюселдорф. Той не спомена нищо за напускане на поста си на федерален министър за околната среда, посочва ДПА.