Нетаняху и Барак настояват за военна операция срещу Иран преди изборите в САЩ
Нетаняху и Барак настояват за военна операция срещу Иран преди изборите в САЩ / Reuters

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак биха искали да атакуват иранските ядрени обекти преди изборите в САЩ през ноември, но им липсва решаваща подкрепа в правителството и армията, съобщи Ройтерс, като се позова на израелския в. "Йедиот ахронот".

Изданието публикува информацията в момент, когато има все повече спекулации за евентуална война с Иран въпреки вероятността това да доведе до разрив в отношенията между Израел и САЩ.

"Ако зависеше от Бенямин Нетаняху и Ехуд Барак, Израел би нанесъл военен удар по ядрените съоръжения в Иран в месеците на наближаващата есен, преди изборите в САЩ през ноември", пише вестникът, цитиран от БТА.

Говорители на Нетаняху и Барак отказаха да коментират въпроса.

Според изданието премиерът и министърът на отбраната не са успели да спечелят подкрепата на други членове на правителството, свързани със сектора на сигурността, за нападение срещу Иран сега. Армията също изказва възражения, като се имат предвид големите тактически и стратегически препятствия, които би срещнала подобна операция.

Израел отдавна заплашва да атакува Иран, виждайки смъртна опасност в неговата ядрена програма. САЩ обаче призовават Израел да даде повече време на дипломацията.

Анкета на Ройтерс през март показа, че повечето американци биха подкрепили нападение срещу Иран от страна на САЩ или Израел, при положение че има доказателства, че Техеран разработва ядрени оръжия.

Американският президент демократ Барак Обама, който се стреми към преизбиране през ноември, съветва Израел да не прибягва към такива преждевременни според него едностранни действия.

"Йедиот ахронот" заяви, че правителствени съветници в Израел и САЩ смятат, че ако бъде предприета атака преди ноември, това би навредило на Обама и би увеличило шансовете на републиканския претендент Мит Ромни за победа на изборите.