Сваленият руски самолет Ил-20 с 15 души на борда в Сирия предизвика сериозно напрежение между Русия и Израел.
 
Руският самолет Ил-20 бил на разузнавателна мисия и се завърнал в руската база Хмеймим в сирийската провинция Латакия, когато попаднал под обстрел. Изчезнал от радарите малко след 22:00 ч. снощи местно време на 35 километра западно от сирийския бряг.

Руски военен самолет изчезна над Средиземно море
 
По данни на руското военно министерство в този момент срещу сирийски обекти в провинция Латакия имало военновъздушна атака. Москва твърди, че 4 изтребителя Ф-16 на израелските военновъздушни сили са извършвали нападение срещу сирийски обекти. В района е бил и френският боен кораб "Оверн", откъдето са изстреляни ракети. Версията на руското военно министерство е, че израелските изтребители са се прикривали зад руския самолет. Активирала се е сирийската противоракетна отбрана и самолетът "Ил-20" е бил свален.
 
"В зоната на нанасяне на удара между израелските самолети и територията на Сирия се е намирал наш разузнавателен самолет Ил-20 с 15 души екипаж. Той е изпълнявал разузнавателна задача в идлибската зона за деескалация, включваща локализиране на местата за сглобяване и складиране на безпилотните летателни апарати, които излитат от тази зона и нанасят удари в различни райони на Сирия", каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу на спешно заседание на министерството си.
 
Израелските самолети Ф-16 са нанесли удари в Сирия под прикритието на руския Ил-20, защото са допускали, че сирийската ПВО няма да нанесе удар в тази посока и това е ясно на всички специалисти, каза още Шойгу и отбеляза, че руската армия не е била своевременно уведомена за тази израелска операция.
 
Руският самолет свален от сирийските власти
 
Стана ясно, че руският министър на отбраната уведомил израелския си колега Авигдор Либерман, че Русия няма да остави без отговор действията на израелските ВВС в Сирия, заради които загинаха руски военнослужещи, предаде ТАСС.
 
"Уведомихме днес израелските колеги, в частност уведомих израелския министър на отбраната, че няма да оставим без отговор подобни действия, подобни стъпки", каза Шойгу на заседание на министерството.
 
В разговора с Либерман Шойгу е заявил, че вината за разбиването на руския военен самолет Ил-20 е изцяло на Израел и че трагедията е резултат от безотговорните действия на израелските ВВС, които не отговарят на духа на двустранното партньорство. Той е подчертал, че руската страна си запазва правото на бъдещи ответни мерки.
 
Впоследствие пресслужбата на израелската армия в изявление изрази съжаление за смъртта на екипажа на самолета Ил-20.

Путин за сваления руски самолет: Верига от трагични обстоятелства
 
Междувременно се стигна до разговор по телефона между руския президент Владимир Путин и израелския премиер Бенямин Нетаняху, иницииран от израелската страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
 
Операциите на израелските ВВС се извършват в нарушение на суверенитета на Сирия, заяви Путин.
 
"Путин напомни, че подобни операции на израелските ВВС се извършват в нарушение на суверенитета на Сирия. В този случай не бяха спазени и руско-израелските договорености за предотвратяване на опасни инциденти и в резултат на това руски самолет попадна под огъня на сирийската ПВО", се казва в изявлението на Кремъл.
 
Путин е призовал Нетаняху Израел повече да не допуска такива ситуации.
 
Нетаняху от своя страна е поднесъл съболезнования за смъртта на 15-те души екипаж на руския самолет и е обещал да предостави подробна информация за действията на израелската авиация над сирийската територия във вчерашния ден. В най-скоро време тя ще бъде занесена в Москва от командващия израелските ВВС.
 
ремиерът Нетаняху изрази скръбта си за смъртта на руските военнослужещи и заяви, че за свалянето на самолета е отговорна Сирия", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху.
 
В разговора Нетаняху е подчертал колко е важно да продължи координацията между Израел и Русия в областта на сигурността в Сирия. Тази координация "успя да предотврати много човешки загуби от двете страни през последните три години", е казал израелският премиер.
БТА, nova.bg