/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин нарече "верига от трагични обстоятелства" свалянето на самолета Ил-20 над Средиземно море и поднесе съболезнования на близките на загиналите, предаде ТАСС.

"Когато загиват хора, особено при такива трагични обстоятелства, това винаги е беда за всички нас, за страната и за близките на нашите загинали другари. Поднасям съболезнования на близките на загиналите", каза Путин на пресконференция в Москва след среща с унгарския премиер Виктор Орбан.

Руски военен самолет изчезна над Средиземно море

"Колкото до сравненията с предишно събитие, когато турски изтребител свали наш самолет, това е друга ситуация. Тук по-скоро става дума за верига от трагични случайни обстоятелства", каза Путин. Той напомни, че в другия случай "турският самолет съзнателно свали нашия" и подчерта, че при инцидента над Средиземно море "израелски самолет не е свалял нашия".

Свалянето на руския военен самолет от турския изтребител през ноември 2015 г. предизвика тежка дипломатическа криза между Русия и Турция, припомня Франс прес.

Отговорът на Русия на разбиването на самолета Ил-20 ще бъде насочен към допълнително осигуряване на безопасността на нейните военни в Сирия и тези мерки ще са видими за всички, заяви Путин.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че по-късно днес Путин ще разговаря по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

По-рано днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че снощи четири израелски изтребителя Ф-16 са нанесли удари по сирийски цели в района на град Латакия. Заходът им е бил извършен на малка височина откъм Средиземно море. След това израелските пилоти са използвали руския самолет като прикритие от огъня на сирийската противовъздушна отбрана. Самолетът Ил-20, който е с далеч по-голяма повърхност от Ф-16, е бил свален от ракета от противоракетен комплекс С-200. В резултат на действията на израелските военни са загинали 15 руски военнослужещи, отбелязва ТАСС.