Всички държави по света се борят с разпространението на коронавируса, ала някой взимат по-необичайни мерки. Глобалните мерки включват спазване на дистанция, излизане навън само, до хранителен магазин или аптека. В някои страни обаче има малко по-различни рестрикции. Вижте ги в канала "7-те НАЙ" във vbox7:

Беларус

Отношението на беларуският президент Александър Лукашенко към COVID-19 е меко-казано снизходително. Първо, той се смя на твърдението, че Беларус трябва да се опита да спре разпространението на коронавируса, защото той не можел да види вируса да лети наоколо. Второ, той не е поставил никакви ограничения за спортни събития. Трето, според Лукашенко пиенето на водка и редовните посещения в сауната са начини за предпазване от вируса.

СЗО: Епидемията от коронавирус в Беларус се разраства бързо

Колумбия

Правилата за излизане навън в някои градове в Колумбия се определят въз основа на последния номер на национален идентификационен номер на хората.
Така например хората с идентификационен номер, завършващ на 0, 7 или 4, могат да излязат от вкъщи в понеделник, докато тези с идентификационен номер, завършващ на 1, 8 или 5, могат да излязат навън във вторник.

В Индия слагат надписи "аз съм приятел на коронавируса" върху нарушители

Панама

Панама прие хората от двата различни пола, да излизат в различни дни, за да ограничи разпространението на коронавируса. Всяка седмица мъжете и жените могат да напускат домовете си само за два часа на ден, но в различни дни. Неделя е забранен ден за излизане и за двата пола.

Панама
iStock/Getty Images

Туркменистан

В Туркменистан думата „коронавирус“ е забранена. Журналистите, работещи за Радио Азатлик, заявиха, че хората, които говорят за вируса или носят маски на публично място, могат да бъдат арестувани.

Сърбия

Сръбски ветеринарен лекар заяви, че пропускането на разходка може да влоши състоянието на кучетата с проблеми с уринирането. В допълнение това може "да влоши основните хигиенни условия в домовете на хората". Като много други държави, включително и България, в Сърбия разходката на кучета беше позволено, но в определен час – от 20:00 до 21:00. Това правило обаче е вече отменено.

разходка
iStock/Getty Images

Австрия

Да носим маски или не на обществени места беше въпрос, чийто отговор даде Световната здравна организация. Според нея здравите хора не трябва да носят маски за лице, освен ако не се грижат за болен. Въпреки това Австрия задължи гражданите си да ги използват в супермаркетите. Малко след това и това правило беше отменено.

Австрия
iStock/Getty Images


Швеция

В Швеция сбирките на повече от 50 души са забранени. Училищата за деца под 16 години са отворени, а заведенията и ресторантите все още са с отворени врати. Изглежда, че шведското правителство напълно се доверява на хората.