/ iStock/Getty Images
През изминалия ден са починали 64 души, а ден по-рано - 57 души
Швейцарското правителство удължи със седмица до 26 април спешните мерки в страната, насочени към борба с коронавируса. Това съобщи в сряда швейцарската телевизионна компания RTS, позовавайки се на изявление на президента на страната.

Швейцария изправена пред недостиг на спирт за дезинфекция

Остава в сила забраната за събития с брой на участниците повече от петима души
. Освен това магазините ще продължат да бъдат затворени, с изключение на тези за храни. Преди това се предполагаше, че тези забрани ще бъдат валидни до 19 април.

Правителството също обяви в сряда, че е започнало разработването на методология за постепенно облекчаване на ограничителните мерки. Тази задача е поверена на Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката.

На своето заседание на 16 април правителството възнамерява да разгледа този въпрос. Очаква се първите изключения да влязат в сила преди края на април. Постепенното премахване на ограниченията има за цел да съживи икономическия живот.

Както министърът на икономиката Гай Пармелен заяви на пресконференция, „производството е спаднало средно с 25%“. "Санитарните мерки доведоха до тежки последици: безработицата нарасна до 3%, 30% от служителите, тоест 1,5 милиона души, станаха частично безработни", каза той.

Пармелен не изключи покачване на безработицата до 7%, призовавайки за "сериозна подготовка за дълбока и продължителна криза". „Трябва да работим, когато е възможно, за да поддържаме икономическата активност на максимум, като стриктно спазваме предписанията в областта на здравеопазването“, заключи министърът.

Сега Швейцария е сред първите десет държави с най-висока честота на случаи на коронавирус в света. Към 8 април в страната са регистрирани 22 789 случая, загинали са 705 души. През изминалата седмица темпът на растеж на заболеваемостта намаля и през последните три дни не надвишава 600 нови случая дневно. Смъртността обаче не намалява.

559 са жертвите на COVID-19 в Швейцария, заразените - 21 100

През изминалия ден са починали 64 души, а ден по-рано - 57 души
. Мерките за ограничаване на публичните събития са в сила в Швейцария от 28 февруари. Първоначално събитията с над 100 участници бяха забранени.

От 20 март лимитът е 5 души. Часовете в училищата бяха отменени, установена беше норма за социално разстояние на обществени места от два метра. Ресторанти, кина, фризьорски салони, а също и всички магазини, с изключение на хранителните, не работят.

Гражданите се насърчават да стоят у дома. Това важи особено за хора на възраст над 65 години, които имат хронични заболявания. Пълна карантина обаче не е обявена в страната.
БГНЕС