/ ThinkStock/Getty Images
Швейцарските власти съобщиха, че заради епидемията от коронавируса ще бъде отложен насроченият за май референдум за имиграцията, предаде ДПА.

"Ситуацията, възникнала заради COVID-19, прави невъзможно провеждането на информационна кампания и митинги на избиратели, а така партиите и другите политически играчи не могат да провеждат срещи и да излагат своите позиции", обясни правителството.

СЗО ще координира голям международен проект за изпитване на лекарства срещу COVID-19

Референдумът бе иницииран от дясната Швейцарска народна партия, която искаше избирателите да подкрепят прекратяването на споразумението за свободно движение на работници между Европейския съюз и Швейцария (която не е член на ЕС).

Референдумът може да се състои през септември или ноември в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Актуална информация за мерките и ограниченията на придвижването в Европа и по света

Вчера швейцарските здравни власти съобщиха, че броят на потвърдените случаи на коронавируса е достигнал 2772, като само за последното денонощие се е бил увеличил с над 500. Починалите вече са 21 - със 7 повече от предишния ден.

Федералният съвет (правителството) на Швейцария прекрати за три месеца издаването на шенгенски и национални визи за граждани на трети страни (извън ЕС) заради епидемията.

България забрани влизането на лица, пристигащи от 17 страни

Обявено бе също така, че се въвежда ограничение за шест месеца върху продажбите на някои широко използвани болкоуспокоителни и антитемпературни лекарства, за да се предотврати паническото им изкупуване във връзка с епидемията. Според мярката човек ще може да купува само по една опаковка на ден от лекарства, включващи парацетамол и ибупрофен.

Говорител на правителството посочи във връзка с това, че мярката не се дължи на недостиг на такива медикаменти, а е "сигнал към хората да не не купуват излишно много, и за да се регулира ситуацията, защото няма причина за паническо купуване".
БТА