/ iStock/Getty Images
От утре влиза в сила забраната за влизането в България на лица, пристигащи от 17 държави, съобщиха от Гранична полиция.

От 00:00 ч. на 18.03.2020 г. временно се забранява влизането на територията на Република България на лица, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея, Великобритания, Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.

Затвориха Банско под карантина заради коронавируса

Всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които пристигат на границите на страната от посочените страни, се поставят под карантина за 14 дни.

За чужди граждани - водачи на тежкотоварни автомобили, които влизат на територията на България от горепосочените страни, се прилага следната мярка: влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и незабавно напускат територията на страната, като времето на преминаване не може да надвишава 24 часа.

Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 18:30 часа на 17.03.2020 г:

На границата с Република Северна Македония: По информация на северномакедонските гранични власти, на влизане в РС Македония няма да се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани ще се пропускат на вход само на ГКПП Гюешево. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир.

Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Република Северна Македония в двете посоки.

На границата с Република Сърбия: На ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука сръбските гранични власти не пропускат на влизане в Република Сърбия чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Пропускат се само сръбски граждани, акредитирани в Р Сърбия дипломати и граждани с постоянно пребиваване в Р Сърбия.
На двата пункта на влизане в Сърбия се пропускат само товарни автомобили, като транзитно преминаващите ще бъдат съпровождани от полицейски патрул до напускане на страната.

МВнР повиши индекса на риск при пътуване за тези държави


На излизане от Република Сърбия на ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука се пропускат всички видове превозни средства. От 12.03.2020 г е преустановeно преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП Олтоманци, ГКПП Стразимировци и ГКПП Брегово.

На границата с Румъния на ГКПП Видин-Дунав мост и ГКПП Русе-Дунав мост трафикът е интензивен за товарни автомобили и в двете посоки.

От 14.03.2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на на българските Оряхово, Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от рискови в епидемиологично отношение страни, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението.

На границата с Република Турция на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили.

Във връзка с епидемиологичната обстановка, на влизане в Турция на ГКПП Капъкуле турските власти са монтирали термокамера за измерване на температурата на влизащите пътници. Това може да доведе до забавяне на преминаването в посока Турция. Временно е преустановено движението на международния бърз влак България - Турция.

На границата с Република Гърция трафикът е нормален на всички гранично-пропускателни пунктове.