Великобритания е сред страните, засегнати от пандемията на коронавируса. Към 13 март броят на официално обявените случаи на заразени с новия вирус в Обединеното кралство беше почти 800 и се очаква да нараства. Това принуди кралското семейство, което вече ограничи пътуванията си в чужбина, да вземе по-строги предпазни мерки за защита от коронавируса. Вижте ги в канала "Royal News" във vbox7:

Британската кралица Елизабет II отмени някои свои обществени ангажименти до края на месеца на фона на ситуацията с коронавируса.

Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images

93-годишната кралица Елизабет II е отменила посещения в района на Камдън в Лондон и в Чешър, Северозападна Англия.

"Като разумна предпазна мярка и по практически причини предвид сегашните обстоятелства се правят промени в календара с ангажименти на Нейно Величество за следващите седмици", се посочва в изявление на Бъкингамския дворец. "След медицински и правителствени консултации предстоящите визити на Нейно Величество в Камдън и Чешър ще бъдат пренасрочени. Аудиенциите ще продължат както обикновено", се казва още в изявлението.


Кралското семейство за последно заедно (ГАЛЕРИЯ)


По-рано британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, отмениха планираната си обиколка в Босна и Херцеговина, Кипър и Йордания.

Освен пътуванията в чужбина се забраняват и ръкостисканията на официални срещи. Кралицата за пръв път от десетилетия насам не направи ръкостискане с гостите си на официална среща. Това стана по време на срещата ѝ с върховния комисар на Шри Ланка Сароя Сирисена и нейния съпруг. Те проведоха традиционна 20-минутна аудиенция в "зелената стая" на двореца. Обичайно подобни срещи включват задължителни ръкостискания между двете страни, които се заснемат от фотографите. Този път обаче 93-годишната кралица не подаде ръка на своите гости заради превантивните мерки срещу коронавируса.

Предпазните мерки на кралицата включват и носенето на ръкавици по време на обществени срещи и събития. Тя ще прекрати за известно време практиката й да се ръкува с хората дошли да изразят уважението си към нея.

Самите членове на кралския двор също избягват ръкуванията помежду си. Принц Хари прие новият начин за поздрав с докосване на лакти, а баща му Чарлз създаде забавен момент, като първо подаде ръка, а след това я дръпна, сещайки се за здравните предписания. Чарлз започна да поздравява хората с индийския жест за поздрав „анджали-мудра“ - лек поклон с опрени една в друга длани, прибрани към гърдите.

Принц Хари призна, че с Меган са решили да не взимат сина им във Великобритания заради притеснения, свързани с разпространението на коронавируса. Двойката беше в обединеното кралство заради последните публични ангажимент като официални членове на кралското семейство.

Принц Хари и Меган
Gulliver/Getty Images

На този етап Елизабет Втора не смята да отменя своите официални ангажименти, които включват срещи с представители на различни народности в Бъкингамският дворец. Ако ситуацията в кралството обаче се влоши, кралският двор ще се съобрази с предписанията за изолация.