Натовските учения Анаконда ще са най-големите в историята на Полша
Натовските учения Анаконда ще са най-големите в историята на Полша / ThinkStock/Getty Images

Планираните за юни учения "Анаконда" на НАТО в Полша ще бъдат най-големите в съвременната история на страната. Това заяви в интервю за ПАП генерал Марек Томашицки, предаде ТАСС.

В "Анаконда-2016" ще участват голям брой страни членки и съюзници, добави генералът. Той уточни, че ще се включат 27 хиляди войници от 22 държави, включително 13 хиляди от Полша, 10 хиляди от САЩ и хиляда от Великобритания. Томашицки посочи, че най-важното не е броят на войниците или на страните участнички. "За нас е важна степента на политическа ангажираност.

Русия ще даде отговор на зачестилите учения на НАТО

Политическият аспект на маневрите е също толкова значим, колкото и военният", допълни генералът. Той съобщи, че ученията ще се състоят от 7 до 17 юни, непосредствено преди срещата на високо равнище на НАТО във Варшава на 8-9 юли.

Големият брой участници от САЩ е свързан с прехвърлянето в Полша на 250 американски бронетранспортьора и 90 танка, посочва ТАСС. Паралелно с "Анаконда" ще се състоят и учения под кодовото име "Сейба страйк" (Саблен удар), на които ще се отработва преместване на военна техника и на военнослужещи през Германия и Полша в балтийските страни, а също в Румъния и България.

В рамките на "Анаконда" са планирани и маневри "Суифт риспонс" (Бърз отговор), по време на които ще бъде извършен десант от САЩ в Европа. Американски десантници от Северна Каролина ще се приземят на полигони край Олщин и Торун, откъдето ще пристъпят към изпълнение на задачи в Плоша и съседни страни.

В ученията "Анаконда" ще бъдат задействани всички полски полигони, а също множество терени, предоставени от частни собственици.

Източник: БТА