НАТО ще приеме Хърватия и Албания, забавя Македония
НАТО ще приеме Хърватия и Албания, забавя Македония / снимка: БГНЕС
На срещата си в Букурещ лидерите на НАТО се споразумяха да поканят Хърватия и Албания да се присъединят към Алианса, но отложиха подобна покана към Македония по настояване на Гърция. Страните от НАТО не постигнаха консенсус за даване на План за действие за членство на бившите съветски републики Украйна и Грузия.

26-те страни-членки на НАТО след срещата на върха не успяха да постигнат консенсус за приемането на бившата югославска република Македония в НАТО. Македония очакваше да получи покана за членство, но засега това е невъзможно поради проблема с името и спора с Гърция.

Проблемът не е на НАТО, а е по-скоро спор между две държави – Гърция и Македония, това поясни Джеймс Апатурай, официалният говорител на Севрноатлантическия пакт.

26-те срани-членки са постигнали консенсус за приема на други две балкански държави Албания и Хърватия.

Относно Украйна и Грузия, дали те да получат активен план за действие за присъединяване към НАТО, най-вероятно това няма да стане по време на срещата в Букурещ. Въпросът не е дали те изобщо да получат такъв план за действие, а кога да го получат, уточни Джеймс Апатурай.