НАТО преувеличава военните си успехи в Афганистан, смятат експерти
НАТО преувеличава военните си успехи в Афганистан, смятат експерти / снимка: Reuters, архив

Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) под командването на НАТО имат тенденция да преувеличават успеха на операциите си срещу талибаните в Афганистан. Това заявиха група експерти, базирани в Кабул, в публикуван в четвъртък доклад, съобщи Франс прес.

Специалистите от Афганистан Аналистс Нетуърк (ААН) изтъкват най-вече несвързаността на данните, представяни от ИСАФ, когато обявяват резултата от операциите си срещу бунтовници. След проучването на многобройни комюникета на ИСАФ, публикувани между декември 2009 и септември 2011 година, ААН подчертава "липсата на прозрачност" на коалицията, особено когато тя обявява, че е убила или заловила "лидери" на талибаните, а не обикновени бунтовници, представяйки това за пореден удар срещу бунтовническото движение. "Няма никакъв начин да се проверят тези твърдения", отбелязват експертите. Те посочват също, че ИСАФ понякога представя пред някои медии, особено американски, по-високи цифри на убити или пленени талибани в сравнение с обявените в ежедневните си комюникета за същия период.

Тези разлики може и да не са нарочни, но "това трябва да накара тези, които оценяват успехите на ИСАФ да премислят два пъти, преди да вземат тези резултати от операциите" за безспорни факти, отбелязва докладът, цитиран от БТА.

ИСАФ реагира на тези твърдения, като окачестви доклада като "непочтен" и основан на непълно сравняване на резултатите от операциите, което води до "погрешни заключения за успеха на мисията" на международната коалиция в Афганистан.

Нашите съобщения за печата "не са предназначени да съставляват пълна база данни за всички операции на ИСАФ", заяви един от говорителите на силите, подполковник Джими Къмингс.