Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / / iStock/Getty Images
Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят на срещата си в Брюксел възможностите за бързо осигуряване на Украйна на средства за противовъздушна отбрана. Това съобщи преди началото на заседанието генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той уточни, че Украйна се нуждае от различни противовъздушни системи, включително с далечен обсег и за обезвреждане на дронове. Посланието ни към Украйна е, че сме подготвени да осигурим дългосрочна помощ, докато е необходимо, посочи Столтенберг.

Киев обяви, че си е върнал контрола над пет населени места в Южна Украйна

По неговите думи съюзниците ще обсъдят въпроса за попълване на оръжейните запаси на страните от алианса заради нарасналите нужди. Министрите ще разискват въпроса за охраната на критичната инфраструктура след саботажа по газопровода "Северен поток" в Балтийско море.

Столтенберг отново отбеляза, че въпреки заплахите на Русия за употреба на ядрено оръжие, НАТО следи и засега не забелязва промени в разположението на руските ядрени сили. Генералният секретар повтори призива към Беларус да не съучаства на Русия във военните действия срещу Украйна.
БТА