Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Епидемията от COVID-19 не отслабва способностите на НАТО да извършва операции. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на първата в историята на организацията виртуална пресконференция.

Столтенберг даде отчет за дейността на НАТО за миналата година в телевизионно студио, а журналистите имаха възможност да задават въпроси от домовете си. Мярката бе предприета като част от усилията срещу разпространението на заразата.

Столтенберг: Северна Македония ще стане член на НАТО в най-скоро време

Народите ни са поставени на изпитание, заяви Столтенберг. Устойчивостта ни е напрегната докрай. Много съюзници бяха принудени да приемат нечувани решения, добави той.

Столтенберг съобщи, че Aлиансът взима всички възможни мерки за защитата на своите служители, за да остане в състояние да работи. Способността ни за извършване на операции не е засегната, силите остават в готовност, уточни той.

Сергей Лавров разкритикува НАТО

Генералният секретар съобщи, че някои служители на пакта са били заразени и някои от тях са били поставени под карантина. Той добави, че някои от насрочените учения са претърпели промени или са били отменени заради епидемията.
БТА