Сергей Лавров Борис Джонсън
Сергей Лавров Борис Джонсън / / Guliver/Getty Images
НАТО продължава да възприема сътрудничеството си с Русия като на "игра с нулев резултат" и доближава своята военна инфраструктура към руските граници, което противоречи на усилията за поддържането на сигурността в Европа. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Москва с унгарския първи дипломат Петер Сиярто, предаде ТАСС.

Испания ратифицира протокола, Македония вече е 100% в НАТО

Лавров подчерта, че Русия винаги се е обявявала за отношения с алианса на принципа за "равна и неделима сигурност". Но според него "тази задача, провъзгласявана на най-високо равнище в рамките на ОССЕ, не съответства на ситуацията с придвижването на военна инфраструктура на НАТО на изток и опитите на Северноатлантическия съюз да гледа на съвместната работа като на игра с нулев резултат".

Лавров похвали Унгария за това, че тя "винаги се обявява за диалог" и е против "изкуствената конфронтация".

Руският министър добави, че е обсъдил с унгарския си партньор мерките, които предприемат двете страни в борбата с разпространението на коронавируса, както и отношенията между Русия и ЕС, които, по думите му, "съвсем не са в най-добрата си форма".
БТА