НАТО е в готовност за нова мисия в Афганистан от 1 януари 2015-а
НАТО е в готовност за нова мисия в Афганистан от 1 януари 2015-а / снимка: БГНЕС

НАТО е в готовност да започне новата си мисия в Афганистан от 1 януари 2015 година. Това съобщи генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след приключилата двудневна среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Той изрази очакване да бъде постигнато двустранно споразумение между САЩ и Афганистан, което да осигури необходимата правна рамка за новата мисия. Ако бъдем поканени от афганистанското правителство да предприемем мисията и ако е налице споразумението между Вашингтон и Кабул, от 1 януари 2015 г. сме готови да започнем работа, добави Расмусен, пише БТА.

Генералният секретар поясни, че на приключилата двудневна среща са били договорени целта на мисията, необходимите средства за нейното изпълнение и методите, които ще бъдат използвани.

Досега не е известно кои държави ще участват в бъдещата обучителна мисия в Афганистан, след като до края на 2014 г. предстои изтеглянето на силите на ИСАФ. Сред откритите въпроси е и стойността на бъдещата мисия, както и как финансовата тежест ще бъде разпределена между участниците в операцията. По повод предстоящите догодина избори в Афганистан Расмусен отбеляза, че те ще бъдат организирани изцяло от местните
власти. Очакваме изборите да се състоят навреме, да бъдат прозрачни, в тях да участват всички и резултатите да будят доверие, заяви той.