Насилието в Сирия расте, твърди ръководителят на наблюдателите на ООН
Насилието в Сирия расте, твърди ръководителят на наблюдателите на ООН / снимка: Reuters

Ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия генерал-лейтенант Бабакар Гайе осъди насилието срещу журналисти след изчезването на репортери от сирийските официални медии, предаде АФП.

„Без значение от страната, ООН е за свобода на печата и медиите. В тази страна печатът има много важна роля и заради това ние осъждаме всяко насилие срещу медиите, които и да са извършителите”, заяви генерал Гайе в Дамаск.

Ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия подчерта, че насилието в тази държава се увеличава. Той обвини за това силите на президента Башар ал Асад и бунтовниците, които според него не взимат предвид сигурността на цивилните. „Ясно е, че насилието се увеличава в много части на Сирия”, заяви Гайе. „Безразборното използване на тежки оръжия от правителството и нападенията на опозицията в градски центрове взимат много цивилни жертви”, изтъкна сенегалският генерал. Той изрази дълбоко съжаление, „че нито една от страните в конфликта не е превърнала в свой приоритет нуждите на цивилните”.

Според активисти над 18 000 души - войници, бунтовници и цивилни - са били убити след началото на бунта срещу Башар Асад през март миналата година, допълва БТА.

Сирийски дипломат, представляващ страната в Съвета на ООН за правата на човека, базиран в Женева, дезертира и се присъедини към опозицията, тъй като вече не е в състояние да помага на сирийския народ, предаде АФП.

„Когато усетих, че не мога повече да продължавам да помагам на сирийския народ, трябваше да продължа напред”, заяви Дани ал Баадж. „Когато участвах в преговорите за Сирия, моето занимание бе да защитавам сирийския народ, а не правителството”, уточни той. Баадж допълни, че от известно време е в контакт със Сирийския демократичен форум - опозиционната група, базирана в Париж.

Изключително ужасяващи видеозаписи, на които сирийски бунтовници хвърлят човешки тела от покрива на сграда и жестоко заколват мъж, бяха разпространени днес в интернет и предизвикаха възмущението на неправителствени правозащитни организации и активисти. Трите материала са били поместени в YouTube и изглежда са били заснети в района на северния град Алепо.

Директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман заяви, че ако видеозаписите бъдат потвърдени, той ще осъди твърдо тези зверства.