Насилието в Сирия отново взе стотици жертви
Насилието в Сирия отново взе стотици жертви / снимки: Reuters

Продължаващото насилие в Сирия взе през изминалия ден почти 100 жертви, предаде Франс прес, като се позова на опозиционни активисти.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за най-малко 99 убити. Загинали са 61 цивилни, двама дезертьори и 36 военни, уточни базираната във Великобритания организация.

Опозиционна група, която документира нарушенията на правата на човека в Сирия, обяви, че над 17 000 са вече жертвите на бунта срещу Башар Асад, избухнал през март миналата година, предаде Асошиейтед прес. Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека загиналите са 17 129, от които 11 897 са цивилни, 4348 са военни и 884 са дезертьори. Според друга опозиционна групировка, Местните координационни комитети, броят на жертвите е 14 841.

Насилието в Сирия продължи да бушува и на фона на пристигането в столицата Дамаск на международния пратеник за страната Кофи Анан. То парадоксално се увеличи след влизането в сила на 12 април на прекратяването на огъня в съответствие с мирния план на Анан. Оттогава в Сирия са били убити близо 6000 души по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, предава БТА. Според опозиционната организация насилието в страната е взело над 17 хиляди жертви, почти две трети от които невъоръжени цивилни, от началото на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад през март миналата година.

Насилието в Сирия отново взе стотици жертви
netinfo

Международният пратеник за Сирия Кофи Анан заяви, че е провел в Дамаск "откровена" и "конструктивна" среща със сирийския президент Башар ал Асад - два дни след като призна провала на мисия си, предаде Франс прес. "Проведох откровена и конструктивна дискусия с президента Асад", заяви Анан пред журналисти в столицата на Сирия.Това е третото посещение на Анан, откакто тази година бе назначен за пратеник на ООН и Арабската лига със задачата да сложи край на 16-месечния конфликт. Настоящата му визита е смятана за много деликатна, тъй като мирният му план, основан на примирие, което не се спазва, засега не може да предотврати кръвопролитието.

Той подчерта, че е постигнато съгласие със сирийския президент относно подход, който ще бъде предложен на вниманието на бунтовниците с цел прекратяване на насилието в страната, посочва Франс прес. Говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдеси съобщи междувременно чрез Туитър, че срещата е била "конструктивна". "Обсъдено бе главно осъществяването на плана от шест точки, също и начинът да се постигне напредък", заяви Макдеси.

Башар Асад заяви преди няколко дни в интервю за германска телевизия, че политическата помощ на САЩ за "терористите" е пречка за успеха на мирния план на Анан, който цели да спре започналото преди 16 месеца кръвопролитие, предаде Ройтерс. Асад обвини също Саудитска Арабия, Катар и Турция, че снабдяват с оръжие бунтовниците, които се опитват да го свалят от власт, че им оказват и логистична подкрепа. "Знаем, че Анан се сблъска с безброй пречки, но не бива да позволяваме планът му да се провали, това е много добър план", каза Асад пред германската телевизия "Дас Ерсте" на 5 юли. "Най-голямата пречка е, че много страни дори не искат този план да успее и затова предлагат политическа подкрепа и продължават да предоставят на терористите в Сирия оръжия и пари", каза Асад.

Според говорителя Анан е разговарял след това и със сирийския външен министър Уалид ал Муалем. "И на двете срещи Анан получи уверения, че Сирия се ангажира с прилагането на плана от шест точки и бе изразена надежда, че другата страна (опозицията) поема същия ангажимент", допълни Макдеси в Туитър.

Планът на Анан за излизане от кризата си остана мъртва буква, отбелязва АФП. Правителствените войски не спират да обстрелват размирните селища, а битките между армията и бунтовниците стават все по-интензивни. В събота Анан призна, че мисията му е приключила с провал, и каза, че няма "никаква гаранция" тя да успее в бъдеще. От Дамаск Кофи Анан замина за иранската столица Техеран. Анан винаги се е придържал към тезата, че Иран трябва да бъде приобщен към международните дискусии за Сирия. Емисарят смята, че Иран може да повлияе на режима на Дамаск, на който е главен съюзник, посочва Франс прес.

Западните страни са против вижданията на Анан за ролята на Иран.

Насилието в Сирия отново взе стотици жертви
netinfo

Липсата на инициатива на администрацията на президента на САЩ Барак Обама относно сирийския конфликт е срамна и скандална, заяви американският сенатор и бивш кандидат за президент Джон Маккейн, цитиран от Франс прес. Той отново се обяви за доставяне на оръжия на сирийската опозиция. "Действията на САЩ досега са срамни и скандални", повтори републиканецът.

От няколко месеца Маккейн защитава тезата за американска интервенция в Сирия по примера на въздушните удари в Либия. "В Сирия не се води справедлива война. Руските оръжия прииждат, иранците са на терена и хората са избивани, измъчвани, изнасилвани и убивани в рамките на една политика, решена от Башар ал Асад", подчерта Маккейн.

"Колко души още трябва да умрат там, преди да решим да направи нещо, за да помогнем на тези хора?", попита той.

Насилието в Сирия отново взе стотици жертви
netinfo