/ / iStock/Getty Images
НАСА засече масивна термоядрена експлозия в Космоса. Виновникът изглежда е далечен пулсар, съобщава космическата агенция, който представлява останките на звезда, която взриви в свръхнова, но е била твърде малка, за да образува черна дупка.

НАСА е забелязала експлозията, защото взривът е изпратил интензивен сноп лъчи, които са били прихванати от орбиталната обсерватория на агенцията NICER.

Експлозията, която е станала през август, е освободила за 20 секунди същото количество енергия, за което нашето Слънце ще му трябват 10 дни, сочи изследване публикувано в „The Astrophysical Journal Letters“.

НАСА изтегли по-рано планираното излизане на жени в космоса

"Този взрив беше изключителен", казва в изявление астрофизикът от НАСА Питър Булт, който ръководи изследванията. „Виждаме промяна в яркостта в две стъпки, която според нас е причинена от изхвърлянето на отделни слоеве от повърхността на пулсара и други характеристики, които ще ни помогнат да декодираме физиката на тези мощни събития.“

Учени: Юпитер е изиграл ключова роля за появата на живот на Земята

Астрономите смятат, че термоядрената експлозия е причинена от хелий, който потъва под повърхността на пулсара и се слива в топка от въглерод. "Тогава хелият изригва експлозивно и отприщва термоядрена огнена топка по цялата повърхност на пулсара", обясни ръководителят на проекта NICER Завен Арзумански.
БГНЕС