Нараства употребата на кокаин в Европа
Нараства употребата на кокаин в Европа / netinfo

Нарастването на употребата на кокаин в Европа, увеличаването на смъртните случаи, свързани с наркотици, и заплахата от нарастващото производство на опиум засенчват добрите резултати от борбата срещу канабиса. Това са основните изводи от публикувания днес годишен доклад на базирания в Лисабон Европейския център за наркотиците и зависимостта от наркотици, предаде Франс прес.

Нови данни говорят, че употребата на канабис в Европа се е стабилизирала, след като дълго време се увеличаваше. Тази положителна тенденция обаче е помрачена от многобройните смъртни случаи, свързани с наркотиците и нарастващата употреба на кокаин, се предупреждава в доклада, който обобщава положението в 27-те страни членки на Европейския съюз плюс Норвегия и Турция.

Европейският център за наркотиците изразява безпокойство, че стабилизирането или трайното общо подобрение, наблюдавано при употребата на хероин, е поставено под въпрос от увеличаването на производството на опиум в Афганистан. Около 4,5 милиона европейци са заявили, че са взели кокаин през миналата година, докато предишната година са били 3,5 милиона. През изтеклия месец "белия прах" са опитали два милиона души - два пъти повече от онези, които са ползвали екстази.

Смъртните случаи в Европа, обяснени с употреба на наркотици, са стигнали рекордно високо равнище от 7-8 хиляди годишно и не намаляват.