Нападенията в Дания повтарят тези във Франция
Нападенията в Дания повтарят тези във Франция / БГНЕС

Нападенията в Дания повтарят тези във Франция, пише "Вашингтон пост" по повод извършените през уикенда нападения срещу културен център и синагога.

Като прилики между случилото се в двете европейски страни изданието посочва, че извършителят в Дания е "рецидивист, който след като е бил в затвора, е станал идеологически мотивиран убиец".

За разлика от нападателите в Париж обаче, които по различен начин засвидетелстваха верността си към Ал Кайда и "Ислямска държава", засега не е ясно дали в датския случай нападателят е имал връзки с доказани екстремистки организации. "Но това може да не е имало значение", пише "Вашингтон пост", посочвайки също, че 110 млади датчани са заминали да воюват в Ирак и Сирия. Това значи, че ако се приложи критерият за брой на глава от населението Дания е втората държава в Западна Европа след Белгия, дала бъдещи джихадисти.

"Вашингтон пост" допълва, че макар нападенията в Копенхаген да нямат пряк прецедент в Дания, за заплахата се знае отдавна. "Дейли телеграф" също прави паралел с нападенията срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж и пише, че случилото се в Копенхаген през уикенда изобщо не е било изненада за повечето датчани. Вестникът цитира мнението на местен жител, според когото е бил само въпрос на време това да се случи. "Въпросът беше не дали, а кога", казва той.

Източник: БТА