Нападение срещу полицията в Киркук, 30 са жертвите
Нападение срещу полицията в Киркук, 30 са жертвите / снимка: БГНЕС

Най-малко 30 души са загинали и 70 други са ранени в атентат с кола бомба, последван от атака на въоръжените мъже срещу централата на полицията в град Киркук, Северен Ирак.

Нападателите най-напред се опитали - безуспешно - да завземат комплекса, съобщи началникът на службите за спешна помощ в Киркук генерал Натах Мохамед Сабр.

Новата атака прекъсна относителното спокойствие през последните дни в Ирак. Страната е затънала в политическа криза, която противопоставя премиера шиит Нури ал Малики на протестното движение на сунитското малцинство.

Засега никой не е поел отговорност за атентата срещу централата на полицията в Киркук. Сунитски бунтовници, сред които "Ал Кайда в Ирак", редовно предприемат акции срещу силите за сигурност в Ирак с цел да дестабилизират правителството, отбелязва БГНЕС.

Киркук е разположен в ивица територия в северен Ирак, богата на петрол и газ. Централното правителство в Багдад и автономният район иракски Кюрдистан са в непрекъснат спор кой да се възползва от приходите от енергийните му богатства.