Нападение срещу холандски туристи съживи дебатите за имиграцията в Италия
Нападение срещу холандски туристи съживи дебатите за имиграцията в Италия / снимкa: БГНЕС

Жестоко нападение срещу холандска двойка туристи, извършено в петък в Рим, стана причина за подновяването на дебата за имиграцията и сигурността в столицата на Италия, коментира АФП. “Имиграцията продължава да създава проблеми при гарантирането на сигурността в града”, заяви кметът на Рим Джани Алемано, коментирайки нападението в интервю за италианския вестник “Стампа”.

По време на инцидента, двама холандци – мъж и жена – са били на велосипедна почивка в Италия и са летували на палатка в покрайнините на Рим, когато в петък са били нападнати, както се предполага, от двама румънци. Нападателите са пребили двамата холандски туристи, взели са от тях 1500 евро, след което са принудили 56-годишния мъж да гледа как издевателстват със съпругата му.

Пострадалите туристи са били хоспитализирани с фрактури и в състояние на шок. Двамата предполагаеми нападатели са били двама пастири, на възраст 20 и 32 г., които са живеели в лагер, в който холандската двойка се е опитала да си намери място.

Алемано, който е член на дясната партия Национален алианс каза, че двойката не е постъпила “разумно”, лагерувайки далеч от създадените за това места. Правителството на премиера Силвио Берлускони свърза увеличаващата се престъпност с нелегалната имиграция в страната и прие пакет от закони, целящи ожесточаване на имиграционната политика. Новите строги мерки са фокусирани предимно върху румънските роми, които са обвинявани от италианците за покачването на нивата на престъпност в страната.

Според левите усилията на Берлускони да се пребори с проблема са се провалили. “Несигурността се увеличи”, смята представителят на Демократическата партия Роберто Гиачети.