Лаидлав Перенганда е пряк потомък на жертва, убита в клането на германските колониални сили в Намибия преди повече от век.

Днес неговата общност настоява за нови преговори с Берлин за връщане на земята на предците им, която германските сили превземат преди повече от век, разказва Voice of America (VOA).

"Без земя си нищо. Така че мисля, че първо трябва да се съсредоточим върху нея. Нашата прародина трябва да ни бъде върната обратно", смята Лаидлав.

Германия се съгласи през май 2021 г. да финансира проекти на стойност 1,2 милиарда долара за период от 30 години, за да компенсира изземването на имущество и убийствата, извършвани от германските колониални сили между 1904 и 1908 г.

Берлин също така се извини, като за първи път официално описа клането на около 65 души от етническата група хереро и 10 хиляди нама като геноцид.

Критиците обаче смятат, че Германия не е трябвало да насочва извинението си към намибийската държава. Тя не е съществувала по време на геноцида и не е имала мандат да преговаря със страната от името на традиционните власти на хереро и нама.

 Машунде Кошуа е представител на другата традиционна етническа група - хереро.

"Първо Германия трябва да седне на масата, да обсъди с нас, да преговаря с хереро и нама и заедно да се съгласим какво е подходящо. Второ - тя трябва да възстанови всички щети на преките наследници на двете групи", категоричен е Кошуа.

Общностите също така твърдят, че въпросът за собствеността върху земята не е разгледан в съвместна декларация от 2021 г., отбелязвайки, че земите на предците им, взети от германските сили, не са върнати.

Харолд Хехт е председател на Форума на немскоговорящите намибийци. Той каза, че съвместната декларация подлежи на ратификация от парламента на Намибия, но процесът е спрян докато двете правителства обсъждат изменения в документа.

"Има поне една оферта на масата и при липсата на каквото и да е друго, мисля, че трябва да я подкрепим", смята той.

В момента белите хора съставляват 5% от населението на Намибия, но контролират повече от 70% от първокласната земеделска земя на страната.

Министерството на външните работи в Берлин не отговори веднага на искане за коментар от страна на VOA.
Voice of America (VOA)