Налагат по-тежки санкции на протестиращите в Украйна
Налагат по-тежки санкции на протестиращите в Украйна / снимка: БГНЕС

Критикуваните от Западна Европа промени в украинското законодателство, които позволяват налагане на по-тежки наказания срещу протестиращите, влязоха в сила, предаде Франс прес. Пакетът от нормативни текстове беше публикуван днес във вестника на парламента "Гласът на Украйна".

Одобрението на законите срещу демонстрациите миналата седмица в парламента, предизвика нови масови протести в украинската столица Киев през уикенда 32 участници в масовите безредици бяха арестувани, като 13 от тях може да получат до 15 години затвор, предаде ИТАР-ТАСС.

По оценки на градските власти сблъсъците по време на демонстрацията в неделя на централния площад "Независимост" са нанесли щети за 1,75 милиона долара, предаде РИА "Новости".

Промените в закона предвиждат до 5 години затвор за демонстрантите, които вече два месеца лагеруват в центъра на Киев и обсаждат правителстени сгради с искане за оставка на правителството и сближаване с Европейския съюз (ЕС), пише БТА.

В Киев днес хора, подкрепящи властите, провеждат митинг в Мариинския парк, предаде ИТАР-ТАСС. Проявата протича под надслов "Да спрем държавния преврат".

На вчерашната си среща в Брюксел външните министри на ЕС осъдиха проявите на насилие срещу протестиращите в Киев и отправиха критики срещу новите закони за протестите.

Външният министър на Швеция Карл Билд ги определи като най-репресивните закони, приемани в Украйна от няколко десетилетия.