/ Gulliver/Getty Images
И трите бустера от първата степен на ракетата „Фалкон хеви“ се приземиха успешно
И трите бустера на ракетата "Фалкон хеви" (Falcon Heavy), която беше изстреляна от компанията "Спейс екс" (SpaceX) в четвъртък вечер от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, се приземиха успешно, съобщи АП.
 


Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия - вижте уникални кадри

Осем минути след изстрелването два от бустерите кацнаха обратно в Кейп Канаверал, както стана и при първия тестов полет през февруари м.г. Две минути по-късно основният бустер се приземи на платформа в океана, за разлика от първия старт, когато тази част от мисията беше неуспешна.

Gulliver/Getty Images

"Спейс екс" осъществи снощи втори старт на най-мощната ракета в света в момента "Фалкон хеви" една година след като при първия тестов старт изведе с нея в космоса спортна кола. Новата и усъвършенствана "Фалкон хеви" беше изстреляна с комуникационния сателит "Арабсат". Това е първият комерсиален старт на ракетата.
 
НАСА даде зелена светлина за полета на новата капсула на „Спейс екс“



Стартът на ракетата в четвъртък беше извършен от същата стартова площадка на космическия център "Кенеди", използвана и за полетите до Луната в рамките на програмата "Аполо" преди половин век, както и за изстрелвания на космическата совалка.

Gulliver/Getty Images

За товар при тестовия старт м.г. собственикът на "Спейс екс" Илон Мъск използва собствения си спортен автомобил "Тесла" с манекен зад волана. В момента автомобилът е в орбита около слънцето отвъд Марс.
БТА