/ БГНЕС
Най-малко 11 полицаи са пострадали в Каталуния при опити да предотвратят произвеждането на референдума за независимост. Това съобщи испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

Уточнява се, че девет от тях са от испанската национална полиция и двама - от Гражданската гвардия.

Десетки пострадали при намеси на полицията в опит да спре референдума в Каталуния

По-рано в Twitter каталунските власти заявиха, че са пострадали 38 избиратели, девет от които били откарани в болница, посочва ДПА.

В испанската столица Мадрид се проведе демонстрация срещу референдума с участието на стотици хора, предаде още ТАСС. Те се събраха на един от централните площади - "Пласа майор", развяваха испански знамена и скандираха лозунги като "Няма да ни измамят, Каталуния е Испания", "Да живее Гражданската гвардия", "Няма да победят единна Испания".

Каталуния гарантира, че референдумът ще бъде проведен

Централното правителство е успяло да затвори днес 207 избирателни секции в Каталуния, съобщи в. "Вангуардия", цитиран от ТАСС. По-рано каталунските власти бяха обещали да открият около 2300 участъка за гласуване.

Избирателната активност на референдума вече е надхвърлила 50%, обяви говорителят на регионалното правителство Жорди Турул, цитиран от ТАСС. Той хвърли вината за сблъсъците в Каталуния днес върху испанските власти.
БТА