Най-известният музей с мозайки в Сирия пострада от варели-бомби
Най-известният музей с мозайки в Сирия пострада от варели-бомби / снимка: БГНЕС, архив

Музеят в Маарат ал Нуман, в провинция Идлиб, най-известният музей с мозайки в Сирия, е силно повреден от пуснати от сирийската авиация два варела с експлозиви, съобщава неправителствена организация, цитирана от АФП.

Международни правозащитни организации редовно критикуват използването на варели с експлозиви от режима на президента Башар Асад, който обаче отрича да прибягва до това смъртоносно и разрушително средство.

„Кървавите антики”: рана, която светът се мъчи да затвори

Според съобщение на Асоциацията за защита на сирийската археология, базирана в Страсбург, Франция, музеят, намиращ се в бивш османски кервансарай от 1563 г., е със сериозни разрушения, причинени от два варела с ТНТ, пуснати от хеликоптер на сирийската армия.

Повредени са много мозаечни пана. В музея се съхраняват над 2000 кв.м древни мозайки. На сградата също са нанесени сериозни щети.

Близо 300 обекта с неоценимо значение за човечеството са разрушени, повредени или плячкосани по време на гражданската война в Сирия, алармира ООН, базирайки се на сателитни снимки.

Земя на множество цивилизации - от ханаанците до османците, Сирия изобилстваше със съкровища от римската, мамелюкската и византийската епоха, църкви, джамии и замъци на кръстоносци. Но откакто страната затъна в братоубийствен въоръжен конфликт, това богато наследство се разграбва и унищожава от воюващите - режима в Дамаск, бунтовниците и джихадистите.

Източник: БГНЕС