/ Guliver/Getty Images
Изборните власти в Салвадор обявиха, че президентът Наиб Букеле и неговата партия "Нови идеи" са спечелили убедителното мнозинство, от което лидерът се нуждае в Конгреса на страната, за да може да управлява самостоятелно. Това се случи след дълъг и мъчителен процес на преброяване на гласовете, който предизвика недоволството на наблюдателите на изборите и на опозицията в страната, които твърдят, че е имало нередности, посочва Асошиейтед прес.
 

Наиб Букеле
Guliver/Getty Images


42-годишният лидер спечели подкрепата на хората в Салвадор благодарение на войната си срещу престъпните групи в страната, която доведе до рязък спад на насилието. Букеле обаче е обвиняван и в недемократични действия, включително в провеждането на изборна реформа, която според критиците е нагласила вота в полза на неговата партия "Нови идеи", особено на парламентарните и местните избори.

Букеле се нуждаеше от мнозинство в Конгреса, за да продължи срока на действието на извънредните мерки за борба с бандите. Преди това лидерът влизаше в конфликт с опозиционните партии, които блокираха инициативите му и дори се появи на заседание, заобиколен от въоръжени военни.

За десницата Салвадор е пътеводна светлина в Южна Америка, а за либералите той представлява предупредителен сигнал. Така или иначе не може да се отрече значението на случващото се в тази страна, пише политическият анализатор Ишан Тарур в своя публикация във в. "Вашингтон пост". Изумителната популярност на Букеле се дължи на само едно нещо - мащабните репресии срещу бандите и картелите в Салвадор. В рамките на няколко години убийствата в Салвадор драстично намаляват, а салвадорците се радват на чувство за сигурност, за което преди са могли само да мечтаят.

Неотдавна Букеле се пошегува своя публикация в "Екс", че е "най-готиният диктатор в света".

Наиб Букеле
Guliver/Getty Images


Роден в богато семейство с палестински произход, той все още не е завършил училище, когато през 1992 г. приключва 13-годишната гражданска война в Салвадор. Като младеж напуска юридическия факултет, прекарва голяма част от 20-те си години в управление на нощни клубове и се присъединява към лява политическа партия, учредена от бивши бунтовници.

На 34-годишна възраст е избран за кмет на Сан Салвадор, обещавайки да отвоюва опасните райони на града от бандите, но е изключен от партията си и създава своя собствена. През 2019 г. Букеле е избран за първи път за президент именно благодарение на програма за борба с престъпността. В рамките на една година той започва своя "План за териториален контрол", за да избави Салвадор от "бандитското насилие и изнудването", които измъчват страната.

Успехите му са изключителни, пише в. "Диарио Салвадор". Преди Букеле да дойде на власт, Салвадор беше една от най-опасните страни в света - улиците на столицата Сан Салвадор "бяха пълни с трупове". През 2018 г. броят на убийствата е бил 51 на 100 000 души. Mиналата година той е бил само 2,4 на 100 000 души (около половината от нивото в САЩ). Вече не се налага магазините да плащат пари за защита и хората могат да напускат домовете си без страх.

Това обаче не е постигнато чрез някакво чудо на доброто управление, посочва катарската телевизия "Ал Джазира". То е резултат от едно наистина драконовско ограничаване на гражданските свободи. Букеле е позволил на полицията да арестува всеки, когото заподозре във връзки с банди. Откакто той въведе извънредното положение през 2022 г., в затвора са били вкарани около 75 000 души.
 

Наиб Букеле
Guliver/Getty Images

Затворниците са държани в "мегазатвора" на Салвадор с капацитет от 40 000 души, отбелязва испанският в. "Паис". Главите им са обръснати, ръцете и краката им са оковани и те никога не виждат дневна светлина. Репресиите на Букеле може и да са популярни, но са изумително нехуманни, коментира изданието. В стремежа си да изкорени бандите Букеле е задържал над 76 000 салвадорци, много от които без доказателства или достъп до справедлив процес. Месеци наред семействата нямат никаква информация за своите близки, които са в затвора. Правозащитни групи са документирали широко разпространени нарушения.

Мнозина наблюдатели се притесняват, че изтощителната бедност, дълготрайните травми и неуспехите на правителството да защити децата на вкараните в затвора хора, които представляват повече от един процент от населението на страната, може да подхранят бъдеща вълна от войни между престъпни групи, посочва в. "Ел Ей таймс".

"Децата не са пощадени, когато баща им, брат им или майка им са задържани, те носят тази травма със себе си", казва Нанси Фахардо, адвокат и хуманитарен работник, която работи със 150 такива семейства. "Те се чувстват така, сякаш президентът ги е лишил от семейството им... Това може да подтикне децата по-късно да се присъединят към банда като форма на отмъщение за всичко, което са изстрадали", добавя тя.

Притесненията се споделят от социални работници, роднини, религиозни лидери и дори от вицепрезидента на Салвадор Феликс Улоа, който заяви, че "ако държавата не направи нещо, тези деца ще се превърнат в престъпниците на бъдещето".

Правителството признава, че е "допуснало грешки" и е освободило около 7000 души. Властите посочват, че е била създадена програма за младежта, която да служи като "стратегия за сигурност" и включва откриване на библиотеки и места за отдих в райони, където преди е имало насилие, както и предоставяне на лаптопи и таблети на ученици в държавните училища.

"Много от задържаните в момента са деца, за които държавата не се е погрижила - сираци от войната, деца, чиито родители са заминали за САЩ или са починали, и те са израснали в неработещи семейства, а предишните правителства не са направили нищо за тях", казва Улоа. "И вижте какво имаме сега - престъпници, когато станат възрастни".

Междувременно наблюдателите и критиците на изборите продължават да алармират за изборния процес. Преброяването на гласовете се превърна в обект на наблюдение, след като редица нередности и грешки доведоха до срив на системата, предаваща резултатите. Заради хаоса избирателният орган на Салвадор призова за ръчно преброяване на гласовете от парламентарните избори и на част от гласовете от президентските избори.

Представители на опозицията изтъкнаха предполагаеми нередности, като например отбелязване на бюлетините с химикал вместо с предвидения за това молив или несгъването им. Някои от тези партии, които обаче са изключително непопулярни сред салвадорците, призоваха за ново гласуване.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов, БТА