/ / Gulliver/Getty Images
Над един милион души са подписали петиция за провеждане във Великобритания на втори референдум за Брекзит, съобщи в. "Индипендънт", който е инициатор на петицията, предаде ТАСС.
 
Многохиляден протест в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит

"През 2016 г. хората изразиха мнението си дали да останем в ЕС или да го напуснем. Сега, когато фактите се изясниха, дойде време хората да кажат решаващата дума по самото споразумение, докато не е станало твърде късно", се посочва в петицията, която бе пусната на сайта change.org преди три месеца.
 
В момента основният проблем в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС е режимът на контрол по границата между Ирландия, която остава членка на блока, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Британците обърнаха палачинката: Вече искат в ЕС

Преговори за Брекзит между Лондон и Брюксел започнаха на 19 юни 2017 г. Година по-рано 51,9% от британците подкрепиха на референдум Брекзит. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което сделката трябва да бъде одобрена от парламентите на всички страни-членки на ЕС, Европейския парламент и Уестминстър.

Самият Брекзит трябва да се случи на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период, продължаващ до 31 декември 2020 г.
БГНЕС, БТА