Над 60 жертви взе пожар в старчески дом в Русия
Над 60 жертви взе пожар в старчески дом в Русия / снимка: БГНЕС

Най-малко 62 души са загиналите при пожара, който избухна в старчески дом в Краснодарския край на Руската федерация миналата нощ, предаде Асошиейтед прес.

Ранените са 35. При избухването на пожара в двуетажната тухлена сграда имало общо 97 души, включително четирима служители. Версиите за причините са небрежност, късо съединение или умишлен палеж.

Властите обясняват големия брой на жертвите с нарушения на правилата за безопасност, наличието на токсични материали, небрежност, неспособността на много от настанените в дома да се евакуират сами и голямата отдалеченост на най-близката пожарна служба. При проверка в дома в началото на 2006 г. били установени 36 нарушения на правилата за противопожарна безопасност.

Местното подразделение на пожарната в селището Камишевацка било затворено миналата година. Нощният пазач пренебрегнал два сигнала от неинсталираната докрай алармена система и съобщил за избухналия пожар чак към 1.00 ч. след полунощ, когато видял пламъците. Така пожарникарите, изпратени от най-близкия град, намиращ се на 52 км разстояние, пристигнали след близо час.

Членовете на персонала не били на работните си места при избухването на пожара. Това забавило намирането на ключове и отварянето на аварийния изход. Самото потушаване на огъня отнело около три часа.

Това е поредният смъртоносен пожари в училища, общежития, болници и други обществени обекти в Русия през последните години, отбелязва Асошиейтед прес, дължащи се на масовото нарушаване на правилата за безопасност и небрежност на персонала.

При пожари в Русия годишно загиват средно 18 000 души - няколко пъти повече на глава от населението, отколкото в САЩ. Въпреки че миналата година бе регистрирано намаление на смъртните случаи от 7 на сто в сравнение с 2005 г., те са били средно по 50 на ден.