Националният музей на Бейрут отваря подземията си
Националният музей на Бейрут отваря подземията си / Thinkstock/Getty Images

Националният музей на Бейрут отвори за първи път от 40 години подземието си, пълно с безценни древни съкровища, сред които и най-голямата колекция в света на човекоподобни саркофази.

Новата експозиция, състояща се от 520 предмета на изкуството обхваща периода от Палеолита до Османската империя. Тя включва финикийски стрели и редки средновековни християнски мумии, заедно с човекоподобни ковчези, на които е изобразено човешко лице и са представлявали стандарт за висшата класа.

Някои от експонатите никога досега не са виждали бял свят. Други пък не са били показвани в продължение на 4 десетилетия, тъй като през между 1975-1990 г. музеят е бил принуден да затвори заради гражданската война.

Сред съкровищата са поразяващият с красотата си фрагмент от римски саркофаг, намерен в Бейрут, който изобразява Икар и баща му Дедал, сътворил злополучните восъчни криле. Друг диамант е невижданият хипогеум (подземна гробница) - случайно открит от земеделец в региона на Тир през 1937 г. Той е покрит с реставрирани стенописи, вдъхновени от гръцката митология, включващи дори сцена как цар Приам моли на колене Ахил да върне тялото на Хектор.

Археологическият музeй беше реновиран след множество години, в които войната е увреждала сградите и експонатите в нея, и отваря наново през 1990 г. За първи път от 75-та обаче бива разкривана съкровищницата в подземията.

Източник: БГНЕС