/ iStock/Getty Images
Уругвайската полиция арестува началника на личната охрана на президента вчера в резиденцията му за предполагаемо участие в схема, чиято цел е била да помогне вероятно на стотици руски граждани да получат уругвайски паспорти незаконно, предаде Ройтерс.

Прокурорът Габриела Фосати каза вчера вечерта, че Алехандро Астесиано - началникът на охраната на уругвайския президент Луис Лакайе Поу, е разследван за участие в престъпна мрежа, която е издавала фалшиви руски удостоверения за раждане. В тях е посочено, че родителите на руските граждани са от Уругвай.

Целта е била руснаците да могат да получат паспорти и други официални документи за самоличност, каза Фосати.

Според полицейски източници, цитирани от местни медии, Астесиано е използвал контакти, които са му позволили да обработи необходимата документация за получаване на паспорти за руснаците.

Много руснаци напускат страната си, откакто започна руската инвазия в Украйна на 24 февруари, както и след като руският президент Владимир Путин обяви в сряда частична мобилизация.

Астесиано е задържан малко след завръщането си в Уругвай от пътуване с президента и синовете му. „Изненадан съм, както всички вие“, каза президентът на пресконференция, която свика вчера внезапно в столицата Монтевидео. „Отвратен съм“, добави той. Лакайе Поу обеща, че прокурорите и полицаите, които работят по случая, ще бъдат независими. Той отрече твърденията, че Астесиано има криминално досие.

По-рано вчера местни медии съобщиха за 20 минали разследвания за началникът на охраната, свързани с измами, злоупотреби и кражби. 
 
БТА