МВнР няма информация, че медиците ни ще бъдат преместени от затвора Джудейда
МВнР няма информация, че медиците ни ще бъдат преместени от затвора Джудейда / netinfo

Министерството на външните работи /МВнР/ не разполага с информация, че медицинските ни сестри в Либия ще бъдат преместени от затвора "Джудейда" в цивилна сграда в Триполи. Това каза говорителят на министерството Димитър Цанчев пред журналисти, помолен да коментира съобщение в медиите.

Цанчев припомни, че до момента защитата на българките нееднократно е поставяла въпроса за облекчаване на мярката за неотклонение на сестрите и пускането им под гаранция. Съдът досега отхвърля това искане с мотивите, че сестрите нямат постоянен адрес в Джамахирията и заради тежките обвинения срещу тях.

На въпрос реалистично ли е казусът със сестрите да приключи до края на юни, говорителят на външно министерство подчерта, че като се има предвид цялостното развитие на въпроса до момента, ангажирането със срокове не е обосновано. Димитър Цанчев коментира, че делото за клевета, по което сестрите бяха оправдани, и СПИН-делото не са свързани. Всякакви тълкувания и опити да се правят връзки могат да се окажат произволни, каза Цанчев. Осемте години, в които продължава процесът, показаха, че прогнозите са доста рискови, добави той.