Мястото на радиоактивния теч в АЕЦ Фукушима 1 още не е открито
Мястото на радиоактивния теч в АЕЦ Фукушима 1 още не е открито / снимка: Reuters, архив

Японските специалисти още не са открили мястото, откъдето в морето изтича радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима 1", информира ИТАР-ТАСС. В отчаянието си инженерите от компанията оператор ТЕПКО използваха всички възможни средства за спиране на теча, посочва Ройтерс.

През уикенда те смесиха дървесни стърготини и вестници с пластмаси и цимент в неуспешен до момента опит да запушат пукнатината в циментираната шахта на Втори реактор. В понеделник инженерите използваха соли за вана, за да оцветят водата в млечнобяло и така да установят мястото на теча, информира Ройтерс.

Досега се смяташе, че водата изтича през пукнатината в шахтата близо до Втори реактор, в която са прокарани кабели. Както съобщи представител на ТЕПКО, получените данни налагат извода, че радиоактивната вода най-вероятно изтича отдругаде. Затова е решено течът да бъде спрян, като се спусне в морето специален щит. С него ще бъде преградена част от бетонния пристан край централата, посочват агенциите.

Още не е решено какъв материал да се използва за тази преграда, уточнява Ройтерс. Монтажните работи ще траят според ТЕПКО няколко дни, информира ИТАР-ТАСС.

Компанията оператор на централата продължава да търси други течове в дренажната й система, сериозно пострадала от земетресението и цунамито на 11 март, пише БТА. Изтичането на радиоактивна вода в океана предизвика рязко повишаване на радиацията в морската вода край АЕЦ, която надхвърли допустимите граници почти 4400 пъти. Това пречи на ефективното възстановяване на централата, напомня руската агенция.

TЕПКО съобщи, че ще излее в морето 11 500 тона радиоактивна вода, която се е събрала в пострадалите ядрени съоръжения.

Говорител на фирмата уточни, че 11 500 тона вода със слаба радиоактивност ще бъдат изхвърлени в Тихия океан, пише БГНЕС. "Нямаме друг избор, трябва да изхвърлим тази вода поради съображения за сигурност", заяви правителственият говорител Юкио Едано по телевизията.

Заради кризата около АЕЦ "Фукушима 1" Япония може да преразгледа плановете си да намали до 2020 година емисиите на парникови газове с една четвърт спрямо нивата от 1990 г. Такъв сигнал даде на пресконференция в Токио главният секретар на правителството Юкио Едано, посочва ИТАР-ТАСС.

"Фукушима 1" явно ще бъде затворена, спрени са и други ядрени реактори в японски централи, затова през лятото Токио може да не получи близо четвърт от предвидената електроенергия. Съответно властите се опитват спешно да пуснат в експлоатация спрени по-рано ТЕЦ-ове. Това обаче неминуемо ще доведе до рязко увеличаване на емисиите на парникови газове в атмосферата, пояснява агенцията.